JULIA K

Ta tillvara på äpplen!

IMG_2226

IMG_2234

IMG_2229

IMG_2233

IMG_2227-tile

IMG_2239

Godmorgon raringar!

 

Just lämnat av barnen. På deras respektive skolor. Tre olika platser att åka till men himla tur att vi bor i lilla Ösmo där allt ligger så nära. Stora barnen har aldrig åkt skolbuss till skolan. Jag tycker om att lämna och se till att de kommer fram till skolan tryggt med mig. Måste bara berätta att Belles föristart har gått precis över all förväntan. Ok hon är inte sprudlande glad när vi säger hejdå ( inte jag heller för jag vill ju vara med henne ) men hon finner sig och nu kan vi resonera på en helt annan nivå. Och jag vet att hon gör saker som hon tycker om och får vara med sina små vänner en stund så att jag hinner jobba undan det viktigaste. Resten kan jag sköta om kvällarna. Är hursomhelst lättad över att vi kan säga hejdå på ett så mycket bättre sätt nu.

 

Ok det här med  höst! Älskar! Det är ju min årstid nu. Min älsklingsårstid. När energin liksom nästan blir too much och jag har oändligt med planer och projekt som jag vill förverkliga.

 

Och det finns massor att göra ute. I trädgården. Att ta hand om all frukt till exempel. Även om en del av fallfrukten är lite skruttig så får de åka ner i min korg. Jag skär bara bort det som är dåligt. Jag blir liksom så vansinnigt snål när de kommer till vår egen frukt. För det är liksom det allra allra bästa jag kan ge till mina barn i fruktväg. Det blir liksom inte renare eller mer näringsrikt än så.

Och vad ska man nu göra av all frukt?

Jag kokar gärna mos. ( Skär äpplen i bitar, tillsätter lite vatten och råsocker. Kokar tills allt mjuknat och låter de vara så då det är så gott med lite bitar i ). Vansinnigt gott till fil, plättar eller havregrynsgröt. Men det som på pricken alla i familjen fullkomligen ä l s k a r är torkade äppelskivor/ringar.

Jag har tidigare år antingen luftttorkat eller kört plåtar i ugnen. Men förra året kom Carlos hem med en elektrisk tork. ( Hittade en likvärdig HÄR. ) Sådär fantastiskt ofin att ha stående i köket men nu får den faktiskt göra det under äppelperioden för här torkas det äppelskivor i mängder dag efter dag. De har verkligen en rykande åtgång.

Jag spar skalet på och kärnar ur och tar eventuellt bort dåliga delar och skär sedan i några mm tunna skivor. Tack vare torken så blir de färdiga på en halv dag ungefär och det ryms många skivor om man fyller alla våningar i torken.

 

Har ni några mysiga och goda tips på hur man tar tillvara på höstens äppelskörd så dela gärna med er.

 

Hoppas ni har en härlig septembertorsdag. Jag hänger i växthuset och gör lite höst där. Fönster ska putsas och golv sopas rent.

puss

Julia

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
15kommentarer
 • Jag har också sysslat med detdär och har samma känsla av att allt skall tas tillvara.
  Clas Ohlson har en äppelsvarv (Coline) som underlättar skivandet av åpplena.
  Den både skalar och skivar, men jag har för mig att skalaren går att avlägsna om man vill ha skalet kvar.

  Kati Donner 2016-09-09 09:39:44
  Svara
 • Vi gör egen jättegod must på våra äpplen, enligt detta recept:
  http://allagodating.se/2012/09/26/hemgjord-smakrik-appelmust/
  Jättegod och enkel!

  Anna Sundbärg 2016-09-08 22:19:51
  Svara
 • Vad mysigt det låter! Din blogg inspirerar verkligen. Ett tips är att prova ha i lite vaniljpulver i äppelmoset, om man tycker om vanilj vill säga. Må så gott!

  Kristin 2016-09-08 17:55:50
  Svara
 • Jag brukar skala, kärna ur och klyfta upp delar av våra äpplen för att sedan frysa in dem. Sedan är det bara att ta fram dem när det är dags för äppelpajsbak.

  Suzanne 2016-09-08 17:47:47
  Svara
 • Hej Julia!
  Tack för en fin blogg! Har följt dig i alla år du bloggat men aldrig lämnat något spår! Men nu måste jag dela med mig av vad vi gör med våra äpplen! Vi mustar… Föra året (vilket var det första i nya huset) fick vi hela 120 L av två träd. Hela familjen (3 små barn) var med hela fm dagen och hjälptes åt. Vi betalade 10kr litern och har haft ekologisk äppeljuice i frysen hela året! Mustningen var verkligen en upplevelse…. Jag dokumenterade allt och mina elever i år 2 fick också ta del av hur man kan ta vara på frukten som finna i mångas trädgårdar. Självklart fick de smaka också! I år har jag tänkt att mina barn ska få berätta och bjuda sina klasskompisar.

  Tack för all inspirstion du ger, från börjar inredning, barnkläder, träning och kost men sedan vi flyttade till hus med egen stor trädgård också alla fina trädgårdstips! ??

  /Moa

  Moa 2016-09-08 17:03:30
  Svara
  • Svar på Moas kommentar.

   Tusen tack för hälsning och tips 🙂 Kramar J

   juliak 2016-09-09 19:37:54
   Svara
  • Svar på Moas kommentar.

   Men tack själv för att du delar med dig!

   Jag är lite osäker på om vi har något musteri i närheten. Ska kolla upp det. Nu har vi mycket plommon också att ta reda på så de blir en helg i köket 🙂 Kramar och tack för så himla fina ord! Julia

   juliak 2016-09-08 18:28:17
   Svara
   • Svar på juliaks kommentar.

    Vi har inget stort musteri… Det är en kvinna som har mustningdmaskin hemma på verandan! Genom ortens anslagstavla på fb har jag fått den kontakten!! Tips?

    Moa 2016-09-08 19:27:31
    Svara
 • Fruktremmar kanske? Brukar vara poppis härhemma:) Tack för en inspirerande och härlig och ärlig blogg!

  Hanna 2016-09-08 15:01:12
  Svara
 • En äppelsvarv är ett tips… fast då åker ju skalet av å andra sidan.

  Linda 2016-09-08 13:35:44
  Svara
 • Hejsvejs!

  Härligt väder här i Finland o jag sitter inne på jobbet, suck… Men på kvällen blir det äppelshow för mig med! Jag älskar också mos och gör massor. Men jag har ett härligt recept på efterrätt med äpplen. Det ska jag dela med mig senare i kväll! Lätt att göra och sååå gott med vaniljglass!
  Ha en härlig dag!
  Annika

  annika 2016-09-08 10:56:07
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!