JULIA K

Vecka 15 ( Det här med vikt och kropp i förändring )

IMG_1306

 

Jag byter vecka på måndagar. Än så länge. Det kan kanske flyttas någon dag på RUL ( Rutinultraljudet ) men enligt Ultraljudet vi var på så stämde det alldeles. Så jag utgår från det.

Så idag har vi gått in i vecka 15. Jag och Lilla hjärtat. Och de där oändligt trötta dagarna fyllda med illamående är över.Tröttheten är förlamande verkligen den första tiden men snacka om att det varit rätta tiden för att få vara sådär tröttis och inte behöva anstränga sig så mycket. Sommarlovstider.  Men jag tycker att det hela varit oerhört hanterbart den här gången. Illamåendet var så mycket värre med de andra barnen och allra värst med Belle. Har inte kräkts en endaste gång under den här fjärde graviditeten. Hurraaa!

Det är med blandade känslor jag ser och känner av hur kroppen förändras. Tacksam och lycklig. Stolt. Såklart. Men det är i ärlighetens namn ingen plättlätt sak att komma i form efter en graviditet. För mig. Jag har gått upp plus 25 kilo alla tre tidigare graviditeter ( jätte jätte jättemånga semlor är involverade i det resultatet ). Det där är ju individuellt såklart. Men jag ska hålla igång så mycket jag orkar under den här graviditeten så att vägen tillbaka blir enklare. Och för att förtydliga så är jag inte med på någon form av kroppshets åt något håll utan jag vill ha en bra kondition och ork i min egen kropp utan överflödiga kilon som jag inte vill ha på min egen kropp. För min del handlar det om energi och välmående. Om jag rör på mig regelbundet och äter en för mig sund kost ( till vardags ) så har jag även en bra energi och ork vilket jag trivs allra bäst med.  Jag är inte hängiven åt något håll egentligen och äter min alldeles egna diet så att säga. En hel del ekologiskt, mycket grönsaker, kött i olika former, långsamma näringsrika kolhydrater, ostar ( älskar ost ), smågodis, bullar, plättar med lite för mycket sylt, frukt, bär och ibland slinker det ner någon måltidsersättning i form av en bar eller så vid akuthunger. Lite av varje men med fokus på näringsrik ren mat till vardags ( vilket inte riktigt fungerat så bra nu under första delen av graviditeten när suget efter limpmackor varit okontrollerad haha )

 

Jag hoppas att var och en kan tycka om sin kropp och vi mammor har en viktigt viktigt uppgift. Att vara goda förebilder för våra barn. Jag kommer aldrig att skriva nedvärderande om min kropp. Och än mindre prata om den på ett sådant sätt inför barnen. Kommer aldrig att hända. Även om den förändrats oerhört mycket genom åren. Men nej, jag är värdefull och bra precis som jag är. Och den känslan vill jag att barnen behåller livet ut! Desssutom så har jag en för närvarande frisk kropp. Värt allt. Såklart har jag mina dagar. De där som inte känns lika härliga men faktiskt, väldigt styrda av hormoner och inte ”mitt riktiga” jag så att säga.

Nu delar jag min kropp med en liten älskad och det är verkligen något alldeles särskilt med att vara gravid. Jag känner mig liksom så värdefull och stark på något vis. Lite svårt att förklara men det är en stolt, ödmjuk och härlig känsla.

Men ja, jag siktar inte på en viktuppgång på 25 kilo för det är tuuuuungt att bära hjälp alltså till mina 163 cm. Tiden lär visa helt enkelt. Jag håller tummen i alla fall. Semmelsäsongen drar väl igång precis sådär på sluttampen av graviditeten haha.

Det var det om kroppen i förändring. Jag vet inte vem det är som ställer alla dessa i min värld orimliga krav på oss kvinnor, före under och efter en graviditet men jag anser de vara orealistiska för min egen del och även om jag fullkomligen älskar ytligheter ( som faktiskt på sitt vis går hand i hand med mitt inre välmående ) så får det finnas en balans i det. Man måste faktiskt vara snäll mot sig själv. Lika mycket som man är snäll mot sina barn, väninnor, kollegor eller äkta hälft. För visst lyfter man väl de man håller av?

Ok nuu är jag färdig. Men det här är viktigt. Tycker jag. Och inte så enkelt alls…

Nu väntar de där allra mest angenäma veckorna i en graviditet med lagom mycket mage, energi ungefär precis som vanligt och några förväntansfulla längtande veckor att ta sig genom fram till RUL.

 

IMG_1312-tile

IMG_1330

IMG_1331

IMG_1316-tile

IMG_1313

Så det var lite om vår vecka 15 som börjar idag. Tacksamt att bli fotad på en vacker åker full av skördeklar vete. Alldeles precis utanför köksfönstret.

Nu njuter vi sommarlovsmåndag här. Blandat med en skaplig att göra lista för dagen med sådant som halkat efter den senaste tiden. Jag och barnen.

 

kram

Julia

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
15kommentarer
 • Vackert och klokt skrivet om kroppen! Jag har aldrig hört min egen mor säga något negativt om sin kropp vare sig under eller efter sina graviditeter. Nu är jag själv mor till tre barn och är så tacksam över att jag får tycka om min kropp under och efter graviditet, jag ser på min kropp med stolthet fastän jag har en mjuk mage ännu efter att trean kom. Det är ingen självklarhet att få dessa små liv och det är ingen självklarhet att ens egen kropp klarar av att bära på liv tills barnet är fullgånget. Så att vara snäll mot sig själv och försöka älska sin kropp hur den än ser ut efter graviditet kan göra så stor skillnad på hur dina egna barn (speciellt döttrar) ser på sin kropp senare i livet. Jag beundrar kvinnor som accepterar och är stolta över sina kroppar året efter en graviditet. De som inte börjar träna livmodern ur sig de första månaderna. Att ha fokus på rätt sak i rätt tid är så viktigt. Tids nog med vettig kost och motion hinner nog kroppen hitta sig själv sen igen 🙂

  tanja 2016-08-15 13:02:54
  Svara
 • Fina du!
  Du skriver alltid så fint och jag håller med dig helt o hållet! Njut av din graviditet, det är ju så mysigt! Nästan så jag blir sugen på en fyra 😉
  Kram Jessica

  Jessica 2016-08-09 13:50:29
  Svara
 • Åh så vacker du är Julia! Fyra små hjärtan då snart…fantastiskt!! Du är så vacker (verkar vara på insidan också:) Lycka till ed graviditeten!
  Kramar Ullis, som älskar din blogg o har två hjärtan!

  Ullis 2016-08-08 14:32:17
  Svara
 • Du skriver så fantastiskt och har så goda tankar!!

  Själv har jag 3 underbara barn, och det ska bli så roligt att få följa dig under denna graviditet!

  Kram Anna

  Anna 2016-08-08 11:13:55
  Svara
 • Åhh vilken fin top! vart kommer de ifrån? Du ser helt fantastisk ut! Jag har 3 barn, och varje gång lidit av hypertermis, kräksjukan enda fram till förlossningen! Men ändå blir man så sugen på en till, när man ser en vacker person med en liten bebismage! =)

  malin 2016-08-08 10:34:33
  Svara
  • Svar på malins kommentar.

   Oh no det verkar vara mardrömslikt, stackare 🙁 Jag har inte alls haft så utan ett ganska hanterbart illamående som absolut inte varit roligt men ja, helt ok. Med Belle mådde jag lite sådär småilla genom hela graviditeten så detta är min bästa graviditet hitintills peppar peppar. Förstår precis suget som kommer lite nu och då 😀 kramar!

   Ps, toppen är dessvärre äldre från HM.

   juliak 2016-08-08 15:02:06
   Svara
 • Du är allt klok du Julia❤️ Och vacker!
  Ska bli så spännande att följa graviditeten 🙂 nu när jag själv är ”färdig” 😉
  Kram

  Pernilla m 2016-08-08 10:20:31
  Svara
 • Känner mig precis lik i dina tankar❤️ Väntar också vårt fjärde barn, är nu i v,13. Likt dig har det tidigare varit 25 kg plus, men trots känt mig ganska lätt?

  Linnea 2016-08-08 10:12:22
  Svara
  • Svar på Linneas kommentar.

   Åh underbart spännande visst är det? Känns liksom som att man får ta del av något extra allt lyxigt sådär tycker jag. Trean tyckte jag kändes som en riktigt härlig bonus så fjärde lär ju kännas likadant allra minst. Kram och hoppas du får må bra!Julia

   juliak 2016-08-08 15:08:21
   Svara
 • Du är härlig och har sunda tankar! Ska bli så spännande att följa din graviditet. Jag är i v.17 och det är första gången. Härlig, spännande men också väldigt nervöst!

  Emma 2016-08-08 08:58:54
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Åh all lycka till. Första graviditeten är så himla speciell på alla vis. Mitt tips är att läsa på lite om efter förlossningen och amning. Något jag önskat att jag vetat mer om efter första barnets ankomst. Kram!

   juliak 2016-08-08 09:10:06
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!