JULIA K

Recept på en supergod kantarellpaj!

batch_IMG_7865 batch_IMG_7868 batch_IMG_7869 batch_IMG_7870

Istället för att hänga på solvarma klippor så hänger vi i skogen här hos oss. Skogen ligger nästan bakom husknuten och är en riktigt härlig gammeldags redig blandskog med vacker, mossa, sten och berg, löv och barrträd i en mysig blandning.

Och vi plockar och plockar och plockar…

Skogen dignar av svamp och bär. Ljuvligt!

Redan nu är frysen fylld med skogens guld för ett helt år framöver.

Det allra godaste tycker jag är att göra en härligt gräddig sås att ha till pasta men för variationens skulle gör jag också paj ibland.

Ni ska få det recept som jag använder och det är glutenfritt. Laktosfri går den ju också att få om man så önskar. En syrlig sallad till är supergott!

 

 

 

R E C E P T   K A N T A R E L L P A J

 

i n g r e d i e n s e r    p a j s k a l :

3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
40 g smör
1 ägg

g ö r   s å h ä r :

Mixa mandelmjölet och sesamfröna i en mixer och blanda därefter ner resterande ingredienser och mixa till en pajdeg. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med gaffel. Låt vila i kylskåp ca 30 min.

Grädda skalet i 175 grader i ca 10 minuter tills skalet fått en gyllenbrun färg. Ta sedan ut och höj värmen i ugnen till 200 grader.

 

 

i n g r e d i e n s e r   f y l l n i n g :

Smörstekta kantareller.

(Mängden avgör du själv men det är trevligt med en välfylld paj. Jag brukar steka de rejält och med smör, ett uns av curry som framhäver kantarellsmaken och lite örtsalt.)

ca 200 gram riven ost typ västerbotten

Hackad gräslök eller lökblast.

g ö r   s å h ä r :

Blanda den rivna osten tillsammans med kantarellerna och lägg i det förgräddade skalet.

 

 

i n g r e d i e n s e r   ä g g s t a n n i n g :

4 ägg
2 dl vispgrädde
salt och peppar

g ö r   s å h ä r :

Blanda ingredienserna till stamningen och häll i pajformen. Grädda pajen i cirka 30 minuter.

 

 

Smaklig spis 🙂 !

kram

 

Julia

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
  • Den där pajen såg riktigt god! Måste prova receptet och skönt med något glutenfritt ibland. Tack!

    Mvh Sofia

    Sofias Lantliv 2015-08-02 20:26:32 http://sofiaslantliv.wordpress.com
    Svara
  • Ser gott ut.

    Johan 2015-07-31 19:03:00 http://finest.se/soulful
    Svara
  • Detta måste bara testas idag. Perfekt väder för att vara inne och laga mat och lyssna på Sommarpratare. Vad har du för gott i salladen, är det tomat eller vattenmelon? har du ngn god dressing på? Vill veta ALLT!

    Erika Jansson 2015-07-28 09:12:06
    Svara
    • Svar på Erika Janssons kommentar.

      Ja visst är man bak och matlagningssugen den här sommaren 🙂 ?

      Det är en dressing gjord av olivolja, citronjuice, lite ekologisk lantbuljong, peppar, salt, vitlök. Sedan har jag i tomat, kikärtor eller bönor, salladslök, gurka och paprika. Lite av det jag har hemma 🙂 SUPERgott! Kram

      juliak 2015-07-28 09:40:58
      Svara
  • Hej! Vilket bra recept, skall provas! Jag plockar och plockar också, det är helt otroligt, det finns mängder av kantareller! 🙂 Tack för all inspiration! Kram Karin

    Karin 2015-07-27 21:41:33 http://www.vackertaturligt.se
    Svara
  • Åh! Tack snälla för receptet! Förresten i ditt pizzarecept så står det inte hur mkt honung man ska ha i tomatsåsen? Det står inget om honung alls i tomatsåsreceptet. Ska det vara vanlig honung eller flytande honung i tomatsåsen? Ska det vara både färsk jäst och jäst på påse i själva pizzadegen eftersom det står jäst på två ställen där.

    Tack snälla du på förhand! : )
    Elisabeth

    Elisabeth Eriksson 2015-07-27 20:16:41
    Svara
    • Svar på Elisabeth Erikssons kommentar.

      En skvätt honung, jag brukar ta ca en tesked eller två. Flytande. Men det spelar ingen roll den smälter i värmen. Nej det ska vara färsk jäst. Korrigerar detta bums :)! Kram

      juliak 2015-07-28 09:42:24
      Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!