JULIA K

Världens godaste Pizza!

IMG_3158-tile

Ok, kanske liiite kaxigt att tycka att våra egna pizzor är världens godaste men de blir ta mig tusan magiskt goda. Tunn tunn krispig botten med en fyllning där man känner precis varje smak i munnen. Tomat, vitlök, krispig vetedegsbotten ( har skrivit ett glutenfritt alternativ också som jag kör ibland ) och saltig lufttorkad skinka…

Färska fina ingredienser och allra helst ekologiska är mitt tips till er.

Inget man hastar ihop direkt efter jobbet på en tisdag utan är mer av lördags eller söndagsnöje. Jag har länge lovat ett recept så här kommer ett pizzarecept alá Julia. Som vanligt så har jag ju himla svårt för att hålla mig till recept och utvecklar mina egna, lägger till tar bort och provar mig fram…

Så ni får se detta som en grund. Och antalet pizzor beror alldeles på hur man väljer att göra de. Ibland gör vi de riiiiiktigt stora, en rund per plåt och andra gånger mycket mindre än så. Men vi är fem som äter, mer eller mindre och får alltid över minst till lunch dagen efter.

RECEPT PIZZADEG

i n g r e d i e n s e r :

6 dl ljummet vatten

6 msk mjölk

1 pkt färsk jäst

1 1/2 tsk salt

2-3 tsk honung

6 msk olivolja

10 – 15 dl vetemjöl special

( här måste man känna efter vad som blir lagom, och tillsätta lite i taget tills konsistensen blir bra. Det vill säga en deg som släpper i kanterna, känns följsam, smidig och absolut inte för hård. Jag kör min deg i maskin en bra stund )

G ö r    s å h ä r :

Smula ner jästen i en bunke ( jag använder mig av en Kitchen Aid köksmaskin och tillhörande bunke men självklart fungerar annan maskin eller händerna för den delen lika bra till vilken rejäl skål som helst ) och rör ut den med salt, honung och lite av det ljumna vattnet.

Tillsätt därefter olja, mjölk, resten av vattnet och mjöl. Se ovan gällande mjölmängden. Hellre lite försiktigt än att råka få till en stenhård deg som är svår att arbeta ut till en sådär härligt tunn botten.

Därefter får degen jäsa i bunken övertäckt i ca 1 1/2 timme. Minst.

RECEPT GLUTENFRI PIZZADEG

i n g r e d i e n s e r :

4 msk smör

5 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

1 knapp tesked salt

1-2 tsk bakpulver

1-2 dl vatten ( de får vara som en smet, det stelnar i ugnen )

2 ekologiska ägg

g ö r   s å h ä r :

Smält smöret, blanda i de övriga ingredienserna i kastrullen paj låt smeten vila några minuter. Klicka ut på ett bakplåtspapper i tunna rundlar på ett bakplåtspapper. Därefter läggs fyllningen på och piazzorna gräddas i ugnen på 225 grader.

RECEPT TOMATSÅS

i n g r e d i e n s e r :

ett par askar söta körsbärs eller plommontomater

en msk tomatpure

flingsalt

svartpeppar

färsk basilika

smör

(eventuellt vitlök, själv så tillsätter jag rejält med vitlök i såsen till mina egna pizzor innan såsen ska på själva pizzan, det vill säga efter att den puttrat färdigt)

G ö r   s å h ä r :

Dela tomaterna på mitten. Smält ca en matsked smör i en kastrull och låt tomaterna puttra tills de blir mjuka tillsammans med honungen och tomatpuren.

Krydda såsen och låt svalna. Jag brukar passera såsen med en stavmixer så att den blir slät men det är en smaksak.

FYLLNING

tomatsås

riven ost

färska champinjoner

prosciutto

FÖREBEREDELSER INFÖR GRÄDDNING

Ugnstemperatur varierar beroende på ugn men vi kör på 225 grader i vår varmluftsugn och gräddar två plåtar åt gången. Pizzorna blir snäppet godare om de gräddas på själva plåten men den som diskar brukar föredra att använda plåtpapper. Så att säga.

Degen kavlas ut till små eller stora runda pizzor, och ju tunnare desto bättre tycker jag. Därefter på med fyllning och in i ugnen. Pizzorna är färdiga när osten bubblar, och kanterna är gyllenbruna och krispiga.

PÅ VID SERVERING AV PIZZAN

färsk babyspenat eller máchesallad

BUON APPETITO!

DSC_0021-tile

Hej hopp denna söndagsförmiddag!

Söndagar ( eller lördagar för den delen) känns som riktigt sköna baka pizza dagar. Inte sant?

Idag blir det dock inget bakande här då vi ska ägna dagen åt att försöka fixa vår och sommarfint ute i rabatterna. Och barnens sommarhus behöver sig en eller ett par omgångar med skurborste och citronsåpa. Till kvällsmat något snabbt och enkelt idag.

Finaste söndagen!

kram

Julia

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Så gott det ser ut! Härliga bilder, så roligt med recept:)

  Gabriella 2015-04-19 23:02:18 http://elephantzoul.blogg.se
  Svara
 • Åh! Tack för detta! Tycker aldrig att jag lyckas riktigt med pizza-bottnen när jag gör egen.
  Ska testa ditt recept.
  Kram Nina

  Nina 2015-04-19 22:14:28 http://www.minklockaregard.wordpress.com
  Svara
 • Tack snälla söta du för receptet!!!!!
  Måste prova 🙂

  Kram

  Anna 2015-04-19 21:10:26
  Svara
 • Hej gulliga du! Tack för receptet, det blir att prova till helgen. Ser och låter underbart gott ut. Såg bilder från barnens sommarhus på IG, så fint och mysigt. Ha en fin söndagkväll! Kram Lotta

  Liselott Bergqvist 2015-04-19 20:23:49 http://www.vitavillasater.blogspot.se
  Svara
  • Svar på Liselott Bergqvists kommentar.

   Äntligen liksom men ja du ser, det blev så mycket att få ner på pränt och jag vill att det ska bli så bra som möjligt för den som vill prova på. Inget avancerat recept men ändå 🙂 och lite trixigare att återge ett recept som inte är direkt taget. Tack söta, Belle fullkomligen älskade allt som vi fixade till därinne.

   kram

   Julia

   juliak 2015-04-19 20:47:54
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!