JULIA K

Nyttig vardagsmat

Hej måndag  Hej vardag  Hej sötaste!


Ja det här med vardagsmat. Absolut trevligt tycker jag för det mesta. Jag har ju i regel tid att verkligen laga mat på riktigt varje dag. Även tid till att duka fram fint och här kommer sällan kastruller fram till själva middagsbordet. Nej jag vill ha det vackert uppdukat. Med mormors uppläggningsfat och karotter. Så blir det som allra vackrast och njutbart. 

Men visst väljer jag för det mesta något relativt snabblagat eller åtminstone något som sköter sig nästan själv i ugnen till just dessa vardagar…

Årstiderna är också viktiga. Och innehållet. Jag fyndade svensk fin ekologisk nötfärs till 50% och passade på att fylla frysen så att det räcker fram till jul minst. Och kål är ju i säsong nu. ( Jag brukar riva kål och steka lätt samt krydda med peppar, salt och så några riv med muskotnöt och använda som tillbehör till köttfärssås eller istället för själva pastan).

Så här kommer ett recept för er som tycker om Kålpudding precis lika mycket som jag. Men vill hålla kosten utan snabba kolhydrater iallafall till vardags.  Min mage och kropp mår så mycket bättre så.



Jag är nog lite ensam om att älska kål. Pudding. Och kålpudding 😉 i min lilla familj åtminstonde så det blir en del som hamnar i frysen..Men det är toppen att ha som lunch vid behov.


Till puddingen serveras grönt som sockerärtor. Potatis. Rårörda lingon och så en sås gjord av skyn. 

Sås är liksom bäst om ni frågar mig. Jag äääälskar såser.

R E C E PT

K Å L P U D D I N G

Ingredienser:

1,5 kg vitkål

50 gram smör
1 hackad gul lök

1 kg nötfärs

3 dl grädde

2 ekologiska ägg

250 gram avrunnen keso

1 msk buljong ( voltaires lantbuljong till exempel )

1 tsk örtsalt

 1 krm peppar

5 dl vatten




R E C E P T

S Å S 

Ungefär 3 dl spad från kålpuddingen

4 dl grädde

soja

salt 

peppar

timjan

valfri svamp, torkad trumpet eller trattkantarell är superb till

rårörda lingon

pyttelite vitlök

G Ö R   S Å H Ä R

sätt ugnen på 175-190 grader

blanda ihop färs, grädde, ägg och keso

krydda

stek och bryn strimlad vitkål i smör 

blanda med färsen till en smet och lägg i en form

markera ut lagom färdiga portionsbitar med en stekspade eller kniv

koka vattnet + buljongen  (den skall koka in i färsen ) och häll det över färsblandningen i formen

efter ungefär 30 minuter tar du ut puddingen och häller av några dl av buljongen i en kastrull

puddingen ställs åter in i ugnen en stund

buljongen i kastrullen blandas med de övriga såsingredienserna och reduceras till ungefär halva mängden 

Och nu är det färdigt och alldeles supergott som en vardagsmiddag tycker jag. Serverad med lite lingonsylt och pressgurka 🙂




Åh vad jag tycker att det är svårt att återge recept. Jag utgår i regel från ett befintligt men håller mig aldrig till den helt och hållet. Inte ens när jag bakar Och det är därför det blir kaos ibland rent ut sagt. Men i matlagning så kan man ju smaka både en två och tre gånger tills det blir sådär perfekt tack och lov 🙂


Hoppas måndagen blir precis så bra som ni önskar att den ska vara!


Julia

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
  • okej, nu hittade jag vitkålet i receptet. Jag hade tydligen läst vitlök där det stod vitkål… 😀

    Anonymous 2014-10-08 18:00:09
    Svara
  • Hey there I am so happy I found your webb site, I really found you by mistake, while I was searching on Askjeeve for something else,
    Anyways I am here now and would just likke to say thank you for
    a remarkable post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go throiugh it all at the
    minute but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so
    when I have time I will be back to rread a lot more, Please ddo keep up the great jo.

    Look into my website – car accident lawyer orange
    county (http://www.kiwibox.com)

    Anonymous 2014-10-07 15:42:30
    Svara
  • Hej!

    Det här var något nytt åt mig och låter jättegott. Men vad ska man alltså göra med kålen? Ska man steka det och sätta ovanpå köttfärsen eller? Är det här en svensk maträtt? Här i Finland lagar vi mest kållåda och kåldolmar, men det här vill jag absolut testa, bara jag förstår receptet. 🙂

    Anonymous 2014-10-07 08:32:12
    Svara
  • Tack för receptet, låter hur gott som helst! Kram

    Inger - Soldat Rymans Stugor 2014-10-07 08:12:00 http://www.soldatrymansstugor.blogg.se/
    Svara
  • Älskar kålpudding 🙂 Men har inte testat med sås till. Sparar det receptet och önskar dig en fin dag, kram

    Browneyedgirl 2014-10-07 08:04:43 http://www.blogger.com/profile/12661233036018731213
    Svara
  • Kålpudding går hem hos alla här hemma, även om jag o M får xtra kål till varje portion, barnen vill bara ha av den platta stora köttbullen 😂 o sås, ja sås är verkligen godaste goda 👌

    Jessica 2014-10-06 19:18:57
    Svara
  • Tack fina Julia!
    I dag har jag faktiskt varit och köpt lite vitkål och skulle precis ta och leta upp ett smarrigt recept på kålpudding och så hittade jag det här, direkt!

    Tack Julia!
    Kram Maria

    Maria i Lilla villa vita 2014-10-06 17:26:44 http://www.blogger.com/profile/07817398699243561960
    Svara
  • åh kålpudding som är så gott. 🙂 Kram Jennifer

    Anonymous 2014-10-06 14:24:35
    Svara
  • Ser väldigt gott ut. Alla dessa tilltalande bilder också. Själv är jag kass på att fota, men försöker trots allt.

    Ha en fin måndag du med. Kram Josefin

    Villa Carl Larsson 2014-10-06 13:56:08 http://www.blogger.com/profile/13461628291870847158
    Svara
  • Det var länge sen jag gjorde kålpuddig. Får kanske bli en söndagsmiddag framöver.
    Tycker med det är viktigt vad man äter och försöker unvika gluten och laktos då min mage mår bäst så.
    Ha en fin start på veckan!
    Kram Anna

    Ekenäsliv 2014-10-06 11:57:09 http://www.ekenasliv.se/
    Svara
  • Ska verkligen prova detta recept, tack fina du!

    LIVSGLITTER 2014-10-06 10:54:54 http://www.blogger.com/profile/01877618951859786889
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!