JULIA K

R E C E P T på nyttigt knäckebröd

Hej soliga januarilördag 🙂 !

Vad har ni för planer? Här har vi inga än så länge. Vi har ju knappt vaknat till liv. Tror att detta är vårt allra sömnigaste jullov någonsin med seeeeena sena frukostar.

Nu måste jag bara få tipsa er om ett supernyttigt knäckebröd som man bokstavligt talat svänger ihop i snabbare än snabbt. Det enda som tar tid är själva gräddningen i ugnen. 

Jag mår personligen allra bäst av att hålla kosten fri från allt för stora mängder snabba kolhydrater och gluten till vardags. Inte allt. Inte alltid. Men en bra start på morgonen är viktigare för mig och min mage än till exempel en helgmiddag då man kan få lov att slappa efteråt. Under dagen vill jag ju vara pigg och ha mängder av energi.

Så här kommer ett recept på mitt nyttiga knäckebröd och den kan verkligen varieras och ändras om efter tycke och smak. Grundreceptet som jag fick av en kompis innehöll till exempel inga nötter men jag adderade till det då älskar jag både smaken och knaprigheten de ger.

Jag använder mig av ekologiska produkter till knäckebrödet. Och att själv baka sitt bröd ger ju just den stora fördelen att alla ingredienser genomgående kan vara fria från otäcka tillsatser och producerade på ett bra sätt. 


R E C E P T



ingredienser

ca 1,5 dl fröer ( jag använde krossade och hela linfrön samt pumpafrön med skal )

1 dl hackade nötter ( jag använde mandlar och hasselnötter )

1 msk olivolja

 1 tsk fiberhusk

ca 2 dl kokande vatten

flingsalt



gör såhär

Blanda frön, nötter, fiberhusk och olja.

Häll på de heta vattnet och rör om till en smet.

Låt smeten stå i ca 15 minuter.

Bre smeten tunt på ett bakplåtspapper. Jag la ett till papper på smeten och kavlade för att få det jämnt. 

Strö över flingsalt.

Grädda i 150 grader i ca 30 minuter. 

Dela i lagom stora bitar och ställ plåten i ugnen i eftervärmen tills de är helt torra.

Knäckebröden är färdiga att avnjutas med en bit god ost till eller kanske lufttorkad skinka….

Ha nu den vackraste av lördagar!

kram

Julia







Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
19kommentarer
  • Har nu provat men jag måste gjort något galet! Det går inte att bryta i bitar allt bara smulas sönder. Det får helt enkelt bli musli istllet.:) Vad kan jag ha gjort för fel? Det ser ju så gott ut så jag vill ju gärna att det ska bli ett knäcke!kram Maria

    Anonymous 2015-01-07 19:25:32
    Svara
  • Vad gott! Det måste jag testa. Jag bakar inte så ofta men detta ser väldigt gott ut. Ska jag inte ha någor mjöl i? Kram Maria

    Anonymous 2015-01-07 13:22:37
    Svara
  • Anonym, ja man får prova sig fram. Jag ska göra en omgång idag och ska inte heller kala det riktigt fullt så tunt denna gången.

    kram

    Julias vita drömmar 2015-01-06 09:53:28 http://www.blogger.com/profile/04984674232108754082
    Svara
  • Hej Julia!!! Tack för svaret!! Jag provade mig fram & det blev bra =) kanske kavlade ut det liiite för tunt….men övning ger färdighet sägs det 😉 Kram på dig

    Anonymous 2015-01-06 07:02:41
    Svara
  • Åh detta måste jag prova, Tack snälla för receptet 🙂 Kram Sofia

    Anonymous 2015-01-05 16:07:11
    Svara
  • Karin, åh så härligt. Jag ska prova dubbelsats när mitt är slut och det borde ju absolut gå och smidigt om man har en varmluftsugn 🙂

    Återkomer gällande kameran.

    Kram!

    Julias vita drömmar 2015-01-05 09:23:36 http://www.blogger.com/profile/04984674232108754082
    Svara
  • God kväll fina Julia! 😀
    Nu har mannen och jag varit och inhandlat indigrienserna till ditt goda knäckebröd. Det kan inte bli annat än gott med detta innehåll enligt mig.Tänkte höra om du har provat att göra dubbel sats? Tack snälla för att du delar med dig och har du fler nyttiga och så klart goda frukost recept så tar jag tacksamt emot. Känner att det är dags att variera mig lite nu. Älskar gröt i alla former havre, bovete, chia mm..och håller mig gärna till gluten och laktosfritt.
    Ser fram emot att få ta del av din nya kamera. Själv är jag helt nybörjare inom fotografering tror du att din kan vara ett alternativ för mig som är nybörjare?
    Tack för en mycket fin och inspirationsrik blogg, ser fram emot att följa dig på don resa.// Kärlek och ljus till dig och familjen. 😘

    Karin Blomberg 2015-01-04 21:27:49
    Svara
  • Nämen åh så gott det ser ut!:)
    Kram

    Gabriella 2015-01-04 21:04:24 http://elephantzoul.blogg.se/
    Svara
  • Sofia, bara lägg allt i en skål förutom vattnet. Rör om. Och häll sedan över de heta vattnet. Blanda till en smet! Och låt stå i ca 15 minuter innan du brer den på plåtpappret. Måtten är ungefärliga, man måste nästan prova sig fram lite till det som blir bäst för just de fröer och nötter man valt att använda. Hoppas hoppas det blir bra för dig 🙂

    kram

    Julias vita drömmar 2015-01-04 15:40:27 http://www.blogger.com/profile/04984674232108754082
    Svara
  • Hej Julia!! Är så fundersam….står & ska baka ditt recept på fröknäcke nu & vet inte riktigt hur du menar… .ska jag ha i dom olika fröerna 1,5 dl tillsammans eller 1,5 dl var & en…..vågar inte börja baka förrän jag är helt säker! !! Tack för en fin blogg!!! Kram Sofia

    Anonymous 2015-01-04 12:34:56
    Svara
  • Sara N, jag veeet. Det är liksom så himla mycket svårare att hålla formen nu. Än innan. Kram och lycka till!

    Ulrika, hmm kan tänka mig att ugnen spelar roll? Mitt blev torrt så oerhört snabbt. Tänker att om du vill prova det en gång till så kan du ju låta de gå på i eftervärmen en ganska så lång stund…Tror att man får prova sig fram lite 🙂

    Kram

    Julias vita drömmar 2015-01-04 10:46:10 http://www.blogger.com/profile/04984674232108754082
    Svara
  • Åh vad gott! Måste testa!
    Kram Nina

    minklockaregard 2015-01-03 22:57:45 http://minklockaregard.wordpress.com/
    Svara
  • Hej Julia, sitter och har precis avnjutit en bit av knäckebröd på ditt receptet med nötter i…mumsigt gott!! Hasselnöten gav mycket smak till brödet. Fast jag tyckte det var svårt att få det torrt, vad kan jag ha gjort för fel?? Det blev knäcke, men det tog sin tid, väldigt låång tid :)) Men gott var det iallafall och det är ju viktigast!! Trevlig Kväll/ Mvh Ulrika

    Anonymous 2015-01-03 19:35:54
    Svara
  • Jag ska prova direkt! Du är en mycket bra inspirationskälla till att försöka äta lite nyttigare (dessa tröttsamma bebiskilon!). Ska det vara lika mycket vatten i om man skippar nötterna?

    Sara N 2015-01-03 16:28:47
    Svara
  • Angie, tack 🙂 Jag har en ny kamera, är så lycklig över den!

    kram

    Julias vita drömmar 2015-01-03 16:06:11 http://www.blogger.com/profile/04984674232108754082
    Svara
  • wow, vad bra bilder för !!! ett gott nytt år önskar angie från Tyskland

    Svara
  • Malin, gör det! Det är verkligen superenkelt och tänk vilken bra start på dagen! Tänkte att den är nog god att dippa också tillsammans med grönsaker ist för chips…

    Jessika, ja men de är nog ett ganska basic recept men med nötter blev det riktigt riktigt bra tycker jag 🙂 Låter som en ljuvlig dag. Vi ska bege oss ut straxt!

    kram

    Julia

    Julias vita drömmar 2015-01-03 13:03:15 http://www.blogger.com/profile/04984674232108754082
    Svara
  • O jag gör ett snarlikt knäckebröd till mig själv också men har aldrig haft i nötter så det får det bli i nästa veckas laddning. Tack för tipset! Ha en fin lördag ni med. Här har jag varit ute i solen med barnen och nu står kycklingen i ugnen. Härligt med lov och helg. Kram Jessika

    Anonymous 2015-01-03 12:33:39
    Svara
  • Detta skall jag prova direkt!

    Ha en fin dag!

    Malin 2015-01-03 12:09:33 http://www.attskapaettparadis.blogspot.se/
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!