JULIA K

Världens smarrigaste!



Hej på er!


Det är nÃ¥got särskilt med 1900-talets tidigare hälft tycker jag. NÃ¥got tilldragande som jag känner mig ”hemma i”. Tryggt, hemtrevligt och bra. Nu var nog inte allt fantastiskt precis alla gÃ¥nger sÃ¥klart…

Hursomhaver sÃ¥ är denna lilla pärla till bok alldeles ljuvlig och inspirerad av just 1900-talets tidigare hälft. Kalasgoda kolarecept, kakor och frisyrtips om man vill go all in sÃ¥ att säga. Jag nöjer mig med kola jag även om bilderna och texterna är underbara. 

Till jul slog jag till pÃ¥ tre olika sorters kolor. Vanilj med havssalt, choklad och sÃ¥ min personliga favvis, den med polkagris och mintsmak. Faktiskt superlätta att göra och uppskattade av alla. Och ibland kanske man ska slÃ¥ till pÃ¥ lite kolakokning ( lite större barn kan hjälpa till vid vissa moment ) istället för att hasta förbi karamellkungens sortiment…lite variation till lödagsgodiset 🙂

Mer om PÄRLANS kolor finner ni HÄR

Och här kommer recept på min favorit!

Världens smarrigaste kola med smak av Pepparmint & Polka


Cirka 50 små kolor

1 dl (cirka 100 g) polkagrisar

80 g smör
2 dl vispgrädde
1/2 tsk havssalt
1/2 vaniljstång eller 1/2 tsk äkta vaniljpulver
170 g glykos
250 g strösocker
1/2 tsk pepparmyntsolja

1. Krossa polkagrisarna i en mortel.
2. Smält ihop smör, grädde, salt, vaniljstång och -frön på svag värme i en liten kastrull.
3. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader; färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
4. Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och ta av när kolan nått ca 124 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Ta ur vaniljstången. Rör ner pepparmyntsoljan och var beredd på att få luft- rören ordentligt rensade; ångorna är starka!
5. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Strö över de krossade polkagrisarna.

6. Låt svalna 45 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

Förbereder ni Nyårsfirande nu tro? Lär vara supermycket folk i rörelse. Jag och barnen tog en snabb runda i förmiddags och då var det lugnt och skönt.

Kram

Julia

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!