Det är nÃ¥got särskilt med 1900-talets tidigare hälft tycker jag. NÃ¥got tilldragande som jag känner mig ”hemma i”. Tryggt, hemtrevligt och bra. Nu var nog inte allt fantastiskt precis alla gÃ¥nger sÃ¥klart…
Hursomhaver så är denna lilla pärla till bok alldeles ljuvlig och inspirerad av just 1900-talets tidigare hälft. Kalasgoda kolarecept, kakor och frisyrtips om man vill go all in så att säga. Jag nöjer mig med kola jag även om bilderna och texterna är underbara.
Till jul slog jag till pÃ¥ tre olika sorters kolor. Vanilj med havssalt, choklad och sÃ¥ min personliga favvis, den med polkagris och mintsmak. Faktiskt superlätta att göra och uppskattade av alla. Och ibland kanske man ska slÃ¥ till pÃ¥ lite kolakokning ( lite större barn kan hjälpa till vid vissa moment ) istället för att hasta förbi karamellkungens sortiment…lite variation till lödagsgodiset ð
Mer om PÃRLANS kolor finner ni HÃR.
Och här kommer recept på min favorit!
Världens smarrigaste kola med smak av Pepparmint & Polka
2. Smält ihop smör, grädde, salt, vaniljstång och -frön på svag värme i en liten kastrull.
3. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader; färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
4. Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och ta av när kolan nått ca 124 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Ta ur vaniljstången. Rör ner pepparmyntsoljan och var beredd på att få luft- rören ordentligt rensade; ångorna är starka!
5. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Strö över de krossade polkagrisarna.
6. Låt svalna 45 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.
Förbereder ni Nyårsfirande nu tro? Lär vara supermycket folk i rörelse. Jag och barnen tog en snabb runda i förmiddags och då var det lugnt och skönt.